Блог

Най-автентичните и непознати острови на Гърция (Част I)

23.08.2022

Ако искате да изследвате онази част на Гърция, която повечето не успяват да видят, или да предприемете пътуване до непознати острови, то тогава този текст е за вас- предлагаме ви 5 различни начина, да усетите „другата“ Гърция.

Гърция има повече от 5000 острова и островчета, плаващи в моретата около материка. Повече от 200 от тях са обитавани, така че има широк диапазон от възможности, които да задоволят и най-взискателния пътешественик.

Представяме ви някои от автентичните и непознати гръцки острови, които обещават незабравимо преживяване за цял живот.

Островна група Пакси

Разположена в западната част на Гърция, в Йонийско море, островната група Пакси е най-малката и се състои от два основни гръцки острова, (Паксос и Антипаксос) заедно с някои други необитаеми островчета. Главното пристанище се намира на най-големия остров Паксос и е достъпно от пристанището на Игуменица и на Корфу.

От Атина, в случай, че нямате собствена кола, има и автобуси, които свързват Паксос със столицата. За разлика от популярния, оживен остров Корфу, Паксос се характеризира със спокойствие и тихо уединение, както и много невероятни плажове, няма да е лесно да избереш къде да се наслаждаваш на слънцето и морето.

В древността хората вярвали, че гръцките острови Пакси първоначално са били свързани с Корфу, но тогава бог Посейдон ударил края на митичния остров с тризъбеца си, за да създаде убежище за любимата си жена Амфитрита. Въпреки малките си размери, значими събития в гръцката история са се случили там, като морската битка при Паксос между Гърците и Илирите през 229 г. пр.н.е, при която Илирите се увенчават с победа.

След византийската ера островите са непрекъснато атакувани от пирати, превземани от кръстоносци и включени във венецианска власт през 14 век. Пакси са били отстъпени на Гърция през 1864 г., точно както и останалите Йонийски острови, наречени на гръцки- Хептан ( „Седемте острова“, множествена форма на новогръцки за седем.)

Стигайки до Паксос, ще се озовете в малкото пристанище Гайос, получило името си от ученика на апостол Павел, който въвежда християнството на острова.

Отделете време за разходка из живописното селце Гайос с характерната си италианска архитектура, типична за цялата Йонийска част на Гърция. За тези, които искат да се гмурнат в кристалното синьо море, плуването на малкия остров Свети Никола е нещо, което определено не бива да пропускате.

Съвсем наблизо, на 50 метра от Гайос, островчето Свети Никола стои като пазител на пристанището, сякаш се грижи за безопасността му. Не е никак учудващо, че местните го посвещават на Свети Никола, според християнството той е покровител на моряците.

На най-високата точка на острова можете да разгледате замъка Свети Никола, откъдето  се открива прекрасна гледка към пристанището. Построен е от Адам Сан Иполито през 1423 г., за да защити населението от пиратски набези и непрекъснатите опити на османския флот да контролира острова.

През 1814 г. замъкът попада под властта на Британската империя до обединяването на „Седемте острова“ с новата Гръцка държава.

На крайбрежната улица, в близост до пристанището на Гайос, ще откриете очарователния музей на Паксос, неокласическа сграда, съхраняваща антики от праисторически и класически времена, до исторически ръкописи и артефакти от Втората световна война.

Насладете се на престоя си в Паксос, зелен, прохладен, очарователен остров, който ви предлага шанса да плувате в изумрудени води, да изследвате пещери, да се покатерите до местенца, за да наблюдавате най-красивия залез на острова, да изгубите представа за времето, да усетите вкусове и вдишате аромати от знойното лято, които ще се запечатат в съзнанието ви за дългите зимни дни.

Не пропускайте да посетите и Антипаксос, мъничък остров само с 20 жители, да похапнете вкусна морска храна в таверната на плажа, в компанията на първокласни местни марки вина с прекрасна гледка към морето, което там е с хиляди нюанси на  синьо.

Сими -  най-красивото пристанище на Гърция

Сими се намира в югоизточната част на Егейско море, до остров Родос, на по-малко от 8 км от турския бряг, един от „12“-те слънчеви острова на Гърция.(Додека на гръцки е 12.)

Очарователно, цветно, красиво, пленително – Сими е бижуто на Додеканезите.

Сими носи името си от нимфата Симе и се смята за родното място на Харитите , (Грациите в римската митология), древногръцките божества на чара и красотата, на доброто, красиво и вечно младо начало на живота. Напълно оправдава името си.

До острова се стига с ферибот - от Пирея или съседните острови. Сими без съмнение е уникален остров в Гърция, с невероятна архитектура, зашеметяваща природна красота и прекрасни плажове.

Пристигайки на пристанището, ви посрещат разноцветни къщички, боядисани в ярки цветове, носещи неповторим чар и обаяние. Не можете да останете равнодушни и да не се усмихнете, предвкусвайки почти чувствената наслада от това, което предстои да изживеете.

Икономическият подем на 19-ти век формира средна класа, която надминава по богатство дори тази на съседния Родос, а интересът на местното население към търговията се вижда из целия остров - големи къщи, следващи неокласическата архитектурна тенденция, с влияния от Марсилия, Триест и Атина, пръснати навсякъде по острова. Корабостроенето и „гъбената“ индустрия (естествените гъби, събирани от морското дъно на топлото югоизточно Средиземноморие) са били основните поминъци преди, туризмът в днешно време ги изпреварва.

Не пропускайте възможността да посетите замъка на Сими, Кастро, точно над пристанището. Укрепено място от древни времена, днешните руини датират от 15-ти век и времето на рицарите Хоспиталиери, членове на Малтийския католическия рицарски орден.

Сими е атрактивна туристическа дестинация, която ще ви донесе  неповторимо лятно изживяване. С богатата история на острова, с красивите села и градчета, разнообразни активности за всеки турист и десетки плажове за всеки вкус, може би трябва да помислите за острова на Харитите като следващата си гръцка дестинация.


Галерия

0.0094
all = 0.0094 (100%)
Loader = 0.00051 (5.43%)
 > inside.php = 0.00051 (5.43%)
 > session_start = 9.0E-5 (0.96%)
 > const_and_config_and_pages = 4.0E-5 (0.43%)
 > core_func = 4.0E-5 (0.43%)
 > core_class_frame = 1.0E-5 (0.11%)
 > settings = 4.0E-5 (0.43%)
 > settings_new = 0 (0%)
 > vmail = 4.0E-5 (0.43%)
 > db = 3.0E-5 (0.32%)
 > module_log = 2.0E-5 (0.21%)
 > files_and_images = 5.0E-5 (0.53%)
 > functions_site = 2.0E-5 (0.21%)
 > class_user = 3.0E-5 (0.32%)
 > class_cart_and_product = 4.0E-5 (0.43%)
link_master.php = 3.0E-5 (0.32%)
CORE > frame.php = 0.00467 (49.68%)
CORE > frame.php > SCRIPT = 0.00466 (49.57%)
_functions_after_script.php = 1.0E-5 (0.11%)
_pages_data.php = 2.0E-5 (0.21%)
$system_root = -1727102123.3519 (-18373426844169%)
head = 4.0E-5 (0.43%)
body = 0.00408 (43.4%)
body > area_top = 0.00024 (2.55%)
body > area_top2 = 2.0E-5 (0.21%)
body > area_main = 0.00374 (39.79%)
body > area_bottom = 2.0E-5 (0.21%)